JURA

 

 

Jura se nachází mezi slavným Burgundskem ze západu a sýry proslaveným Švýcarskem z východu. Oba velikáni ji ovlivňují, přesto Jura zústává neobyčejně rozmanitá a osobitá. Fascinující vína a výtečné sýry.

Jura je bohatá na historii, která na Vás dýchá na každém kroku. Vinné archeologické nálezy jsou staré 5 000 let a první zmínky o zdejším vínu se datují do r. 100 n.l. V roce 1936 byla v Juře definována první francouzská apelace.

 

Oblast Jury je rozděna do několika apelací : Arbois, L´Etoile, Cotes du Jura, Chateau - Chalon, Cremant du Jura a Macvin du Jura. Nejdeme zde především burgundské odrůdy, ale i místní. Z bílých odrůd Chardonnay a Savagnin od lehčích, minerálnějších, po silná a plná. Odrůda Savagnin se často sceluje se Chardonnay díky čemuž vznikají velmi pevná a chtná vína. Červená vína jsou zastoupeny třemi odrůdami : Pinot Noir, Poulsard a Trousseau. Vznikají zde převážně lehčí červená vína právě z odrůdy Poulsard, která se nikde jinde nepěstuje. Odrůda Trousseau je zde hvězdou mezi červenými víny, kdy dokáže produkovat krásně strukturovaná vína.

Podnebí je zde podobné burgundsku, ale zimy jsou chladnější a tužší, jaro deštivé aléto suché. Velmi záleží jaké je září, které dělá víno. Sběry hroznů jsou proto hodně pozdě.

Podloží vinic je jílovité a vápencové s obsahem fosílií. 

 

Jura se především proslavila svým žlutým vínem : vin jaune. Tato sině žlutá esence je francouzská obdoba sherry. Nejvyzrálejší hrozny ušlechtilé odrůdy Savagnin se lisují a zkvašují, poté zrají v burgundských sudech, tekutina se odpařuje, ale nedolévá a tak na povrchu tvoří vrstvu kvasinek tzv. závoj. Pod tímto závojem vznikají další aromatické a chuťové vjemy. Víno zraje 6 let a 3 měsíce. Na počátku 1 litr nyní zbude pouze 62%. Používají se speciální lahve o objemu 0,62 litru i speciálního tvaru : clavelius, vydrží několik desítek let.

 

Další celebritou Jury jsou odnepaměti jemná, šťavnatá šumivá vína : Cremant du Jura. Jejich popularita stále stoupá. Téměř vždy suchý Cremant vyrobený stejnou metodou jako šampaňské - druhotným kvašením v lahvi. Nejčastěji odrůda Chardonnay. V rosé najdeme Pinot Noir i Poulsard. 25% vín v Juře tvoří právě Cremant. V apelacích Jury je nařízeno nejprve určit z kterých vinic se budou dělat Cremanty a ty pak řádně ošetřit, protože z jiných vinic zpětně hrozny do Cremantu nelze použít.

Další hvězdou Jury je sýr Comté, ten se jidinečně chuťově snoubí se všemi místními víny.

  


Informace o oblasti

V této kategorii nejsou žádné produkty.



Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode